shopping i Hudiksvall

Linneväveriet i Näsviken

Strax väster om Hudiksvall ligger Näsviken och hit bör de som är intresserade av att handla linneprodukter i hög kvalité åka. Här ligger nämligen Hälsinge Linneväveri som tillverkar produkter i hel- och halvlinne samt bomull. Besökarna kan bland annat köpa gardiner, servetter och dukar direkt från fabriken men även se hur produktionen går till vilket skapar en mycket personlig känsla. Den som vill ha en helt unik duk/servett eller annat kan även lägga in en beställning på detta. Ett flertal kunder kommer just hit för att få exakta mått eller produkter med egenproducerade mönster.

Av de produkter som Linneväveriet har är det främst gardiner som blivit populära och därmed den produkt som företaget säljer mest av.

Att det är just linne som väveriet har fokuserat på är inte konstigt. Hälsingland har i flera hundra år varit känd för linnet och i landskapet finns över 10 små väverier som låter traditionen leva vidare.

Öppettider

Linneväveriet har öppet för besökare 22 juni fram till 14 augusti mellan 10 och 17. Man har därmed både satsat på att skapa en turistattraktion som drar till sig de textilintresserade samt en butik som många åker till för att köpa mer exklusiva linneprodukter.

För den som är intresserad att komma in på väveriet även under andra tider på året så finns möjligheten. Man bör däremot kontakta dem i förväg för att vara säker på att det finns någon på plats som kan ta emot besökarna.

Varje år är det även ”Vävdagar” i Forsa och när det är dessa dagar har väveriet öppet samma tider som utställningarna i Forsa. Detta just eftersom utställningarna drar till sig så många vävintresserade som gärna utökar sitt besök i Forsa med att åka till Hälsinge Linneväveri för att få mer kunskap och eventuellt köpa några produkter.

Även Online

Den som har varit där och sedan ångrar sig gällande att man köpt för lite produkter behöver inte misströsta. Linneväveriet har även en E-handel där de flesta produkterna går att köpa från. Däremot är det svårare att känna på kvalité och se hur textilierna produceras om de köps över internet.