Besök Uppsala

Besök Uppsala

Uppsala är en stad som många förknippar med universitet eller med domkyrkan. Uppsala Universitet grundades 1477 och är det äldsta sätet för högre utbildning i hela Skandinavien och domkyrkan är även den från 1400-talet. Denna kyrka byggdes 1435 och är Skandinaviens största kyrka. Uppsala är dock så mycket mer än bara dessa två saker. Det som är lite lustigt med Uppsala, är att det ligger inte där det en gång låg. Eller snarare, man hade en annan ort man kallade för Uppsala under 1100-talet, som låg norr om Östra Aros. Man hade denna ort som biskopssäte. 1273 beslutade man att flytta ärkebiskopssätet till Östra Aros och valde att även ta med namnet Uppsala. Den ort som tidigare hette Uppsala benämns numera för Gamla Uppsala.

Sevärdheter i Uppsala

I Uppsala finns det mängder av sevärdheter oavsett om du gillar historia, kultur, konst, musik eller mer moderna saker.  Utöver Domkyrkan som vi redan nämnt så finns här andra historiska byggnader att titta på eller besöka. Bland annat Gustavanium som är Uppsala universitets äldsta bevarade byggnad. Här finns flera fasta utställningar med många olika samlingar, varav en del sträcker sig ända bak till 1477, året då universitetet grundades.  Det gör att du kan kika på saker som antika mynt, mumier, vikingasvärd och mycket mer. Det finns även andra spännande föremål som berättar om flera kända vetenskapsmän som varit verksamma i just Uppsala. Bland annat Celsius, Linné och Rudbeck.

Om du gillar konst, kultur och musik så finns det många möjligheter. Dels kan du besöka Uppsala konsert och kongress med underbar musik och en fantastisk utsikt över staden. Uppsala stadsteater bjuder på bra föreställningar så väl som god mat och dryck. Gillar du konst så ska du besöka konstnären Bror Hjorths hem och ateljé från 1943 som benämns Bror Hjorths hus.

Är du en person som vill upptäcka grönområden och trädgårdar? Då är Uppsala perfekt. Här finns bland annat Linnéträdgården så väl som Botaniska trädgården.

Andra sevärdheter du inte bör missa om du besöker Upsala är bland annat slottet från 1500-talet Vasaborg, eller Hågahögen som är en kungshög från omkring 1000 år före Kristus.

Shopping i Uppsala

Uppsala bjuder på mer än bara sevärdheter av olika slag.  Det finns allt från moderna gallerior till specialbutiker i denna stad. Runt Fyrisån och S:t Eriks torg som är kullerstensbelagda kvarter hittar du flera små charmiga butiker. Vill du besöka stora gallerior och affärskedjor så ska du besöka gågatan i Uppsala.

Äta gott i Uppsala

Uppsala har massor att erbjuda när det kommer till mat och dryck. Det finns faktiskt hela nio restauranger i denna stad som är med i White Guide. Dessutom finns det gott om caféer, barer och pubar här att besöka.

Bo i Uppsala

Uppsala ska inte göras på en dag så boka ett hotell på www.hotelluppsala.nu. Då det finns mycket att se här så är det att rekommendera att stanna över minst en natt. Det finns gott om hotell så väl som vandrarhem, camping, stugor, B & B och rumsuthyrning.